De jaren erna is er slechts sprake van een beperkte verbetering, aldus het CPB. Het planbureau voorspelt voor 2017, het einde van de komende kabinetsperiode, een tekort van 2,6 procent.
De vijf partijen zijn dus geslaagd in hun missie om het tekort weer onder de 3 procent te brengen, zoals afgesproken in Europese regels. In het begrotingsakkoord waarover de partijen het eind april op hoofdlijnen eens werden, werd daarvoor netto 12,4 miljard euro bezuinigd. De Europese Commissie reageerde tevreden op de voorstellen die minister Jan Kees de Jager van Financiën naar Brussel had gestuurd.
Economische groei
Uit de CPB-cijfers van donderdag blijkt dat de economische groei in Nederland lager is dan in veel andere landen na eerdere financiële crises. Nadat de economie in 2012 0,75 procent is gekrompen, keert de groei in 2013 weer terug, met gemiddeld 1,5 procent groei in de periode tot 2017.
De gemiddelde koopkracht van alle Nederlanders daalt in 2013 met 0,75 procent. In dat jaar ligt de staatsschuld op 72,9 procent. In 2017 ligt die op ruim 74 procent van het bruto binnenlands product. Dat komt vooral door de achterblijvende binnenlandse bestedingen, die gedrukt worden door de daling van de huizenprijzen, de problemen bij de pensioenfondsen en de gevolgen van het begrotingstekort, aldus het CPB. Pas na 2017 gaat de staatsschuld weer voorzichtig dalen.
Werkgelegenheid
Het voorzichtige herstel van de economie na 2012 gaat gepaard met een matige groei van de werkgelegenheid van 0,25 procent per jaar in de periode tot 2017. De werkloosheid piekt in 2014 op 6,25 procent, en is in 2017 weer afgenomen tot 470.000 mensen (5,25 procent van de beroepsbevolking), dat ook voor dit jaar wordt verwacht.
Het CPB stelt nadrukkelijk dat de cijfers voor de middellange termijn alleen opgaan als er geen escalatie van de Europese schuldencrisis optreedt. Als de eurozone uit elkaar valt of als Spaanse of Italiaanse schulden moeten worden kwijtgescholden, dan ligt alles weer anders.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl